0700 200 22

(Телефон за информация и поръчки)

Производители

Facebook
Абонирайте се

Как да предпазим сомнамбулите?

kak-da-predpazim-somnambulite


Ходенето на сън е състояние, което може да засегне всеки, но е най-често при малки деца и те са склонни да израстят проблема, когато достигнат юношеска възраст. Някои хора може просто да се разхождат из спалнята, докато в по-сериозни случаи е известно, че хората се скитат навън и дори се опитват да карат колите си. Има много причини, поради които се появява сомнамбулизма, фактори като лишаване от сън, стрес, пиене на алкохол или висока температура.

Неотдавнашно проучване установи, че около 29,2% от хората са съобщавали за някаква форма на сомнамбулство от детството си. Проучването е установило, че ходенето на сън е много по-разпространено при възрастни, отколкото се смяташе досега, и че може да има връзка между нощно разстройство и някои психиатрични разстройства, като депресия или тревожност. Хората, страдащи от депресия, са 3,5 пъти по-склонни да вървят на сън, както и тези, които имат обсесивно-компулсивно разстройство.


►►Разберете дали страдате от безсъние


Osigurete-bezopasnost

 

Ако сте сомнамбул или познавате някой, който е, може да се притеснявате за безопасността им. Сънуващите често не знаят за заобикалящата ги среда, затова е добре да знаете какво точно трябва да правите, за да ги предпазите.
- Заключете прозорците и вратите. Може да звучи малко драстично, но се знае, че сомнамбулите често се разхождат навън. Уверете се, че прозорците и вратите са заключени преди лягане, за да избегнете инциденти.
- Премахване на препятствия. Също така е добра идея да премахнете всякакви потенциални опасности от спалнята, като играчки или дрехи. Остри предмети също трябва да бъдат премахнати.

- Избягвайте да събуждате сомнамбула. Ако тръгнете да го събуждате, той може да се изплаши или обърка. Най-доброто, което трябва да направите, е да го върнете тихо и нежно в леглото и той ще заспи отново. Опитайте да го събудите, само ако се кани да се нарани, например, ако е на път да се спусне по някакви стълби или държи нещо остро.
- Поставете някакви защитни предпазители. Ако човек непрекъснато наранява себе си по време на разходката си на сън, може да закупите и специални предпазители. Затворете с тях всякакви шкафове или стълби, ако имате такива.

 

konsultaciq-s-lekar


- Избягвайте двуетажни легла. Не позволявайте на дете, склонно към сомнамбулизма, да спи на горното легло. Може да забравят, че спят отгоре и да се наранят.
- Потърсете медицинска помощ. Трябва да посетите лекар, ако сомнамбулството продължава много време и често.