0700 200 22

(Телефон за информация и поръчки)

Съвети

Facebook
Абонирайте се

Кой матрак е подходящ за детето ви?

Ако е дошъл моментът да закупите ново легло или да промените старото креватче или кошара на детето, трябва да не забравяте, че бебешката и юношеската възраст са период, в който тялото на детето се развива по-бързо, отколкото във всеки друг етап от живота и нуждите им, свързани със съня, са действително големи. Бебетата спят около 15 часа и половина на ден, като постепенно часовете намаляват. На осемгодишна възраст часовете за сън достигат до около 9-11 часа на ден. Поради тази причина е много важно матракът и леглото да са от висококачествени материали, които да осигурят добър и здравословен сън.

 

►► Разгледайте детски матраци на НИСКИ цени


Детски матраци


Мек, среден или твърд матрак да изберете?

Експертите твърдят, че за децата са подходящи матраци с умерена твърдост. Меките матраци затрудняват движенията на децата, потъват в тях и не са подходящи за правилното позициониране на гръбначния стълб. Твърдите модели пък са неудобни и могат да причинят безсъние и непрекъснато въртене. Особено важно е детският матрак да осигурява правилна подкрепа на гръбначния стълб. Ако детето има някакви костни или мускулни проблеми, препоръчително е да се консултирате с ортопед.


Избор на детски матраци - твърдост


Матрак с пружини, от латекс или матраци с кокосова вложка?

Както при възрастните, така и при децата, колебанието е матрак с пружини или без пружини да изберете. Ако изберете матрак с пружини, задължително е да го обръщате и завъртате 2-3 пъти в годината, освен ако производителят не е препоръчал друго. Все пак по-предпочитани са латексовите матраци с добавен слой кокосова вложка, тъй като са достатъчно гъвкави, а и осигуряват нежна, но същевременно стабилна опора за тялото. Тъй като децата са по-чувствителни към вредни вещества, а също така и прекарват повече часове с леглото, матраците трябва да не съдържат опасни за здравето химикали. Най-добре е да заложите на матрак, чиято дамаска е от памук, за да избегнете всякакви алергии. Също така е добре калъфът да има цип, за да може да изпирате при нужда. Когато получите новия матрак, не забравяйте да проветрите помещението. За да предотвратите бързо захабяване, зацапване или намокряне на дамаската, е хубаво да добавите към матрака протектор за матрак, който ще олесни значително неговата поддръжка.


Избор на детски матраци - материали


Колко дълго може да използвате бебешкия матрак?

Препоръчително е след около 4-5 години да подмените бебешкия матрак с такъв, който е подходящ за по-големи деца. Това е и точният момент да направите прехода от кошарата  към самостоятелно легло с по-големи размери, които да осигурят на детето повече пространство и спокоен сън.