0700 200 22

(Телефон за информация и поръчки)

Съвети

Facebook
Абонирайте се

Разбиваме често срещаните митове за матраците


В края на XIX в., когато хората още са спяли върху чували със сено, са били принудени да удрят своите "матраци" в стената, за да се отърват от буболечки или микроорганизми. От там произлиза терминът Hit the hay (букв. "удрям сеното"), който днес се е превърнал във фразеологизъм, означаващ "лягам си". Значението на израза вече съвсем не е толкова буквално: днес заспиваме на легла от конски косъм, бонел или покет пружини, изобретената от НАСА мемори пяна, гел пяна и дори на водни легла. Световния пазар за продукти за спалня е толкова напреднал, че се очаква през 2022 г. печалбите му да достигнат 79, 851 млн. долара, и е наситен с обещания за матраци, които ще излекуват различни заболявания - от безсъние до проблеми с кръста и гърба. Всъщност, проучване на The Sleep Council (американска организация за по-здравословен сън) показва, че закупуването на ново легло/матрак може да подобри съня ви.

 

Отговори на въпроси за матраци


Според британската Организация за психично здраве, 30% от населението на Великобритания страда от липса на достатъчно сън през нощта, което води до депресия, раздразнителност, понижено либидо и повишена опасност от вторичен диабет, отслабване на имунната система и дори безплодие.
С огромна информация и цени, вариращи от 150 до 15 000 паунда, може да ви бъде трудно да изберете правилния за вашето здраве матрак. Поддръжката също може да затрудни обикновения потребител. И още повече, темата е обгърната от факти, от които не всички са правилни. Наистина ли трябва да обръщате матрака всеки месец или пък задължително да го подменяте на всеки осем години?
Днес ще ви посочим такива полуистини и митове, за да спите по-добре!


1. По-добре ли е твърдият матрак за гърба ни?


Саймън Уилямс от американската федерация за легла и спални казва, че краткият отговор на този въпрос е не. Според него, твърдите матраци са добра идея за някои хора, и че важното е матракът да осигурява необходимата за всяко тяло подкрепа.


Болки в гърба и кръста


На същото мнение е и Хелън Колинс - една от създателките на онлайн магазин за матраци Myza (действащ в САЩ). Тя добавя, че вече не е валидно схващането, че за болки в гърба, трябва да се вземе твърд матрак. Даже смята, че прекалено твърдият матрак, може да причини такъв тип проблеми, затова препоръчва матраци с мемори пяна, които разпределят равномерно тежестта на тялото и освобождават напрежението.


2. Трябва ли да завъртаме матрака си всеки месец?


Дори и да не страдате от болки в гърба, може и да се сдобиете с такива, ако всеки месец въртите голям и тежък матрак. За щастие, това правило е било валидно преди време, когато леглата, на които спим, не са били толкова високотехнологични, колкото са сега.
Хелън Колинс казва, че въртенето на матрака зависи от ядрото. Матраците с покет пружини трябва да се завъртат по-често от мемори матраците, заради специфичната си структура. Специалистите препоръчват да сменяте страната на матрака си веднъж на 6 месеца.


Завъртане на матрака


3. 60 дни ли са нужни, за да тестваме матрак?


Създателите на едни от най-луксозните матраци в света - Хенсън смятат, че до три седмици, всеки потребител би трябвало да има доста ясна представа дали новият матрак е за него или не. Те съветват, ако след три седмици още не сте сигурни дали сте доволни от покупката, да поспите известно време отново на стария матрак, за да направите сравнение, защото понякога свикваме с някои неща, но това не означава, че спим по-добре.
Ако спите по-дълго или се събуждате по-рядко през нощта, чувствате се освежени на сутринта, то това е знак, че сте избрали правилния матрак. Но, ако няма особена промяна и вие все още се будите постоянно, може би матракът не е причина за проблемите ви, или пък трябва да продължите да тествате различни модели.
Хенсън съветва да бъдем търпеливи, когато избираме матрак и го тестваме в последствие и ако наистина не можем да се погодим с него, да го върнем да производителя.


4. По-топло ли държат матраците от пяна, в сравнение с пружинните матраци?


С всички слухове, че мемори матраците държат по-топло от класическите пружинни матраци, може и да сте малко скептични, относно закупуване на такъв модел. За да се наслаждавате на добър сън през нощта, специалистите съветват да си създадете среда за сън, с няколко градуса по-хладна от телесната температура. Мемори пяната, наистина е запарвала преди години, поради своята плътност, но в наши дни, благодарение на напредналите технологии, това не е така. Сега, запомнящият материал се съчетава или със специални платове, които регулират температурата, или с гел пяна, притежаваща охлаждащ ефект.  Една от технологиите, които се ползват, е специална отворено-клетъчна структура с охлаждащ слой, която е до 30 пъти по-дишаща конструкция, от обикновена мемори пяна. Това показва колко се е развил материалът, от момента на създаването си. И все пак, слушайте се в себе си. Ако по-принцип сте по-чувствителни към топлината и по-склонни към изпотяване,заложете на пружинен матрак. Друг вариант е, да се сдобиете с матрак, чиято дамаска е от вълна или памук, които имат естествени терморегулиращи свойства.


Разгледайте матраци с мемори пяна тук: https://intershop.bg/матраци-с-мемори-пяна


Матраци с мемори пяна


5. По-добре ли е да спим на матрак от пяна, ако страдаме от алергии?


През 2011 г. проучване на великобританската агенция, проучваща алергиите, обявява, че 12 млн. британци са алергични към акари. За щастие, плътността на мемори пяната не допуска навлизането на микроорганизми в ядрото, което ги прави силно хипоалергични. Някои от матраците с покет пружини също се състоят от натурални съставки. Тези материали са абсолютно задължителни на потребителите, склонни към обриви, алергии, екземи или астма. Съветваме ви, ако страдате от такива проблеми, задължително да следите дали избраният матрак има сертификат или производителят може по друг начин да докаже неговата хипоалергичност.


6. Трябва ли да чистим матрака си?


Всички производители на матраци твърдят, че почистването на матрака е важна част от неговата поддръжка. Според тях, е задължително да се използват и протектори за матраци, за да запазим максимално хигиенична среда за сън. Нужно е да почистваме матрака с прахосмукачка поне два пъти в годината, както и редовно да го оставяме да диша.


Прочетете съвети за лесно почистване на матрака у дома: https://matraci-online.bg/почистване-на-матраци


7. Кога трябва да купим нов матрак?


След 10 години на употреба, матракът ви може да се е влошил с над 70%, според Американската Асоциация за Изследане на Мебелната Промишленост. Освен това, има и проучвания, които констатират, че потребителите, чиито легла и матраци са неудобни, спят средно с около час по-малко, от онези, които се чувстват удобно.


Купуване на матрак

 


Най-честият съвет е, че матракът трябва да се сменя веднъж на осем години, за да се предпазите от рязка промяна на времетраенето на съня. Разбира се, това не е строго правило, защото всичко зависи от това, колко време прекарвате на матрака си и от какъв ценови клас е той. Обърнете внимание на следните неща, ако се съмнявате дали матракът ви е за смяна:

  • болки и схващания по тялото сутрин, които подсказват, че матракът не ви осигурява правилната подкрепа
  • петна по тялото, причинени от изскочили или прекалено усещащи се пружини
  • обриви, екзема, сърбеж или често кихане, когато сте в леглото

Като цяло, ако се наспивате по-добре някъде другаде, отколкото в собственото си легло, значи е време да промените нещо.

И не на последно място, колко трябва да струва един матрак, за да решим, че е достатъчно добър? Това не е въпрос, на който има конкретен отговор. Цената зависи от вложените материали, популярността на производителя, размера и други специфики. Имайте предвид, че някои от онлайн магазините за матраци предлагат ексклузивни офертни всеки месец, а и безплатна доставка!