0700 200 22

(Телефон за информация и поръчки)

Съвети

Facebook
Абонирайте се

Как да изберем олекотена завивка?


Като се има предвид, че прекарваме близо една трета от живота си в леглото, инвестицията в аксесоари за сън, с които да ви е топло и комфортно е напълно оправдана. На пазара се предлагат множество видове олекотени завивки от около 30 лева, до няколкостотин лева.

 

►► Разгледайте различни модели олекотени завивки


Олекотени завивки


Но с всички характеристики, за които трябва да помислите, като степен на затопляне, пълнеж и размер, трябва да прецените какво точно желаете, преди да приготвите каквато и да е сума. За да ви помогнем, обясняваме всичко, което трябва да знаете, включително и каква завивка да изберете за детето си и как да поддържате своите аксесоари. Не забравяйте, че трябва да инвестирате и в качествени възглавници и матраци, за да се наспивате добре всяка нощ.


Степен на затопляне


Когато купувате олекотена завивка, естествено, че искате да знаете колко точно ще топли, особено през зимата. Затова е важно, преди покупка, да разберете каква е степента на затопляне на дадената завивка. Скалата на степените е от 1 (най-студено) до 15 (най-топло). За лятото, ви е нужна от 1 до 7 степен, докато 10 и повече са идеални за зимата. Купуването на няколко различни завивки може и да не е най-добрата идея, затова може да вземете завивка със степен на затопляне 10, като компромисен вариант за цялата година. И запомнете, че теглото на завивката не е обвързано със степента на затопляне. Например, олекотените завивки с пух или пера, обикновено имат по-добри затоплящи свойства от изкуствените варианти, но са по-леки.


Степен на затопляне


Пълнежи за завивки


Най-общо, пълнежите за завивки се делят на два вида - естествени и изкуствени. Струва си да заложите на синтетичен пълнеж, ако имате алергия към някой от естествените материали. Предимството на завивките с натурален пълнеж е, че са по-леки, но осигуряват същата степен на затопляне.


Какви естествени пълнежи се използват?


Олекотените завивки с натурални пълнежи са меки и позволяват на кожата ви да диша по-лесно, в сравнение с изкуствените. Те обикновено се състоят от пера (патешки или гъши) и пух.


1. Олекотени завивки с пух


Обикновено, тези модели се правят от пухкави пера от гърдите на птицата. Те са много леки и осигуряват най-доброто ниво на топлина. Унгарски, Шведски и Канадски пух са най-популярните опции, защото пухът от тези хладни дестинации има естествена функция да запазва толината.

 

►► Разгледайте продукти с гъши пух на матраци ТЕД


2. Олекотени завивки с пера


Обикновено са по-евтини от завивките с пух, но са по-тежки, защото самите пера са по-големи и по-здрави.


Олекотени завивки с гъши пух


3. Олекотени завивки с комбиниран пълнеж от пух и пера


Комбинацията от двете съставки осигурява едновременно здравината на перата и топлината на пуха и перфектен баланс между тегло и затопляне.


4. Олекотени завивки с коприна


Коприната е чудесен избор за потребители, които страдат от алергии, но все пак държат на естествения пълнеж. Тези завивки са много леки, издръжливи, антибактериални, а и регулират телесната температура, запазвайки топлия въздух в студеното време и отдалечавайки го, когато е топло. Хубавото е, че лесно могат да се поддържат в домашни условия - да се перат в пералнята и да се сушат в сушилня.


5. Олекотени завивки с вълна


Друга алтернатива за естествен пълнеж е вълната. Този материал е много добър в задържането на въздуха, благодарение на по-сбитата си структура. Други предимства на вълната са хипоалергичността и умението да регулира тепесната температура.


Вълнени завивки


Какви изкуствени пълнежи се използват?


1. Олекотени завивки с пълнеж от кухи фибри


Завивката е напълнена с кухи фибри, които лесно улавят топлината. Тези фибри са по-дебели от тези на микрофибъра. Олекотени завивки в кухи фибри са по-голяма износоустойчивост и в повечето случаи, преминават специална антибактериална обработка.


2. Олекотени завивки с микрофибър


Микрофибърът се характеризира с по-фини влакна и се използва за създаване на висококачествни завивки, които създават същото луксозно усещане, както и тези с пух. Микрофибърните завивки са по-леки от тези с пълнеж от пера.


Как се правят олекотените завивки?


Ако сте наистина любопитни, относно техническите детайли, ще ви споделим, че завивките се изработва чрез различни по вид шевове. Капитонажът се получава чрез зашиване на материалите с кръстосани шевове, образуващи различни, най-често малки квадратчета. Във всяко квадратче има еднакво количество от пълнежа, което означава, че разпределението е равномерно и няма празно място.
Съществуват и така наречените кутийки, свързани с капитонирането. Те са на същия принцип като квадратчетата, но са по-големи и съдържат повече материал. Тази конструкция позволява задържането на повече въздух. Обикновено, така конструираните завивки, създават повече топлина и са на по-висока цена.


Олекотени завивки - капитонаж


Видове олекотени завивки


1. Летни олекотени завивки


Нормално е, през лятото да искаме по-малко топлина. За този сезон са подходящи завивки със степен на затопляне 7.


2. Зимни олекотени завивки


Когато настъпи зимата, нощите стават все по-студени и всички искаме да се чувстваме уютно в леглото с топла завивка. Вземете си завивка със степен на затопляне 10.5 или по-висока, за да ви стопли качествено.


3. Универсални олекотени завивки


Те са подходящи за всеки климат и сезон, защото обикновено са две комбинирани завивки. Обикновено едната е по-тънка, със степен 4-5, а другата около 9-10. Първата се ползва за лятото, втората за пролетта и есента. Двете се съединяват, посредством тик-так копчета и така получавате перфектната зимна завивка.


Размери олекотени завивки


  • За детско креватче - 120 х 150 см
  • Единичен размер - 150 х 200 см
  • Двоен размер - 200 х 220 см
  • Кралски размер - 230 х 220 см
  • Супер кралски размер - 260 х 220 см
  • Императорски размер - 290 х 235 см

Размери олекотени завивки

Детски олекотени завивки


Олекотените завивки не се препоръчват за деца под 1 г. За тази възраст, има специални детски юрганчета и одеалца, които не спарват. Първата завивка на детето, трябва да бъде от най-леките, като степента на затопляне нараства с възрастта на детето. Това е така, защото топлината, която е добре за възрастен, е твърде много за малкото тяло на дете. Когато детето порастне достатъчно, за да преценя колко топлина му е нужна, освен леката олекотена завивка, оставяйте и допълнително одеало, което да ползва, при нужда.


Поддръжка на олекотените завивки


Стремете се да перете завивката поне веднъж на четири месеца, но винаги първо проверявайте етикета, тъй като повечето естествени материали изискват само сухо почистване. Ако завивката ви е предназначена за пране в пералня и има определено петно, което трябва да премахнете, съберете пълнежа в единия край, чрез разклащане и обработете петното с лек почистващ препарат, след което поставете завивката в пералнята. Уверете се, че в машината има достатъчно място за завивката, дори и когато тя се намокри. Използвайте по-щадяща програма, а след като завивката е изпрана, оставете я на въздух, за да изсъхне напълно.
Можете да запазите завивките чисти по-дълго, чрез използване на протектор или подходящ плик за тях. Чрез тези аксесоари освен че предпазвате завивката от изцапване, предпазвате и себе си, ако сте алергични към пълнежа. Добра идея е да използвате непромокаеми калъфи за вашите завивки, ако имате деца или домашни любимци.