0700 200 22

(Телефон за информация и поръчки)

Съвети

Facebook
Абонирайте се

 Изборът на възглавница

Възглавницата


Питате се дали възглавницата ви трябва да бъде мека с пълнеж от пух или по-твърда? На анатомична или ортопедична възглавница да заложите? Може да вземете нова възглавница на случаен принцип, която да се окаже съвсем неподходяща за вас, затова проучете предварително въпроса!

 

Подходящата възглавница 

 

Възглавница, която се грижи за здравето ви


Специалистите съветват да сменяте възглавницата си на всеки 2-3 години, защото постепенно започва да променя формата си и резултатът е недостатъчна поддръжка на врата и главата. В крайна сметка, единственото, което получавате е само прах и бактерии, които могат да предизвикат алергии. Когато решите да я смените с нова, независимо от личните ви предпочитания, е добре да притежава следните характеристики:

- Да поддържа врата ви

- Да поддържа главата ви в права линия с гръбначния стълб

- Да е направена от качествени материали, тъй като влиза в пряк контакт с лицето ви и е близо до дихателните пътища (носа и устата)


Здравословни възглавници


Основни видове възглавници


1. Възглавници с гъши пух

Възглавниците с гъши пух и памучно покритие са сред най-предпочитаните. Това са по-меки възглавници, защото материалът, който съдържат е лек и се движи свободно във всички посоки, което го прави подходящ за врата, осигурявайки подкрепа и комфорт. Освен това тези възглавници притежават способността да се променят в зависимост от вашите нужди - например в зависимост от това дали спите по гръб, настрани или по корем. В случай обаче, че сте алергични към гъшия пух и пера, то по-добре ги избягвайте.


2. Латексови възглавници

Латексът се получава от специално третиране на сока от каучуково дърво и се счита за 100% естествен продукт. Възглавниците от латекс са гъвкави, не се деформират лесно и имат отворени канали, които улесняват вентилацията. Въпреки че латексът се счита за хипоалергичен материал, той може да предизвика алергии, дължащи се на химически примеси, които може да има в случай, че е използван синтетичен латекс. Тук в пълна сила важи правилото че за каквото платите, това ще получите. Най-евтини са възглавниците от синтетичен латекс, докато тези от естествен латекс са по-скъпи.


Възглавници от латекс и мемори пяна


3. Възглавници от мемори пяна

Пяната с памет премахва напрежението в областта на главата и шията, отпускайки мускулите. Понеже е термочувствителен материал, тя следва прецизно извивките, предлагайки удобство по време на сън. Този вид висок клас пяна се счита за антиалергичен продукт.


4. Възглавници от полиестер и силиконов пух

По-голям процент от възглавниците на пазара са пълни с този синтетичен материал. Дамаската им обикновено е памучна с примеси. Това е най-достъпното решение, в случай, че ви се налага спешно да подмените възглавниците или пък страдате от алергии.


5. Анатомични възглавници

Те са произведени със специални спецификации, които следват извивката на главата и предлагат пълна подкрепа и комфорт. Ако имате проблем с врата, консултирайте се предварително с вашия ортопед.


За какво да внимавате при покупка на възглавница?


Височина на възглавници


- Височината - Специалистите съветват, че възглавници с височина между 8-14 см са с идеална височина.

- Етикетът - На етикета е желателно да бъдат обозначени материалите, които са използвани във възглавницата, дали е антибактериална и името на производителя.

- Тип покритие - При избора на възглавници обърнете внимание на дамаската и инструкциите за пране и подръжка.


В крайна сметка какво да изберете?


Избр на възглавница според позата за сън


Ако нямате здравословини проблеми, може да изберете възглавница в зависимост от позицията, в която спите. Ако предимно спите по корем изберете по-меки и тънки възглавници, които ще позволят на шията и гръбнака да останат в една и съща права линия. Ако пък предпочитате да спите по гръб или настрани, подходящ избор са латексовите възглавници или възглавниците с мемори пяна, които са по-стабилна опора за главата.