0700 200 22

(Телефон за информация и поръчки)

Съвети

Facebook
Абонирайте се

Кои са най-странните нарушения на съня, които съществуват?


Сънят би трябвало да е онази блажена част от деня си, когато позволяваме на тялото и ума да релаксират, за да се обновят, да се енергизират и да са готови за пълноценния нов ден. Но на някои хора, страдащи от редки нарушения на съня, по време на сън им се случват странни неща. С всички тези странни синдроми ще ви запознаем днес.


Странни нарушения на съня


1. Синдромът на Клайн-Левин


Много от нас с нетърпение очакват уикенда, когато можем да се насладим на няколко часа повече сън. Често, това е, защото наистина се нуждаем от повече сън, за да компенсираме пропуснатия през седмицата. Но, можете ли да си представите да спите до 23 часа в денонощието? А ако този 23 часов сън се повтаря всеки ден в рамките на до 3 седмици? Толкова много сън вече не звучи така блазнещо, но това се случва на страдащите от Синдрома на Клайн-Левин. Въпреки, че е познато още като Синдромът на Спящата красавица, заболяването обикновено засяга млади момчета, около 15 години. Симптомите се проявяват около 8 години (при засегнатите жени е по-дълго). По време на съня е много трудно да събудите спящите, а когато са будни, се държат необичайно. Поведението включва склонност към преяждане, буйно поведение, засилено сексуално желание, объркване, апатия, халюцинации и понякога детинско поведение. Проявите на болестта могат да се появяват на 6 месеца или на една година, като през това време, страдащият да има напълно нормален сън. Много малко се знае за факторите, причиняващи заболяването. Има проучване, според което, синдромът се причинява от инфекция. Единственото лекарство, което донякъде помага, е със съдържание на Литий.


Синдром на Клайн-Левин


2. Нарушен 24-часов биологичен ритъм


За разлика от повечето хора, чиито организми са пригодени към 24-часовия ритъм, организмите на страдащите от това заболяване, са пригодени към 25-26 часов цикъл. Макар на теория това да не звучи много лошо, на практика, означава, че всеки ден периодите на заспиване и събуждане се появяват изведнъж на час или два, което прави невъзможно обикновени дейности през деня, като ходене на училище или работа. По този начин, организмът попада в кръговрат, който е много далеч от синхронизиран. Заболяването е често срещано при слепите хора, които не могат да получат реални знаци за светлина и тъмнина. При пациентите с нормално зрение, нарушението се лекува с комбинация от светлинна терапия и мелатонин. Излагането на ярка, спектърна светлина имитира естествения сутрешен цикъл на светлината, докато вечерните добавки на мелатонин (хормонът на съня) стимулира нощния сън.


Нарушение на 24-часов биологичен ритъм


3. Синдромът на експлодиращата глава


Това заболяване може да звучи като измислено от Холивуд за поредния фантастичен филм, но е реално заболяване. За разлика от другите заболявания, при това не се случва точно експлозия. Страдащите изпитват слухови халюцинации. Докато заспиват или малко след като са заспали, се събуждат, стреснати от ужасно силни звуци. Повечето болни казват, че звуците много приличат на звуци от експлозия, стрелба, тръшване на врата или чинели, удряни един в друг. В някои случаи, звуците са придружени с много ярка, премигваща светлина. При това заболяване няма никакви болки, но болните се събуждат с чувства на страх, паника и безпокойство. Само по себе си, нарушението не причинява никакви телесни вреди, но постоянно изпитване на симптомите може да развие страх от съня, което да доведе до умишлено предизвикана инсомния.


Синдром на експлодиращата глава

 

4. Сексомния


Вероятно много хора се събуждат с повишено либидо, но страдащите от сексомния пренасят своите импулси малко по-далече. Терминът е измислен от кандаския психиатър Колин Шапиро и неговите колеги, които обясняват състоянието като парасомния, включваща "комплект от двигателни действия със сексуална насоченост". Те организират проучване с 11 участника, всеки от които, извършва несъзнателни сексуални действия по време на сън - опипване, мастурбация или цялостен сексуален акт. Най-вероятните жертви на симптома са хора, които и преди са преживявали някакви нощни активности, като ходене или говорене на сън. Други причини за поява на състоянието са злоупотреба с алкохол и наркотици или системно недоспиване.


5. Хранително разстройство, свързано със съня


Много хора обичат да хапват през нощта понякога, но за някои хора, яденето през нощта се превръща в редовен, принудителен навик, който те не могат да контролират. Нарушението най-често засяга жени на средна възраст, които ядат огромни количества висококалорични храни, като сладкиши, чипс, бисквити и т.н. Не е изключено, буквално да се тъпчат със странни храни - като котешка храна или много солен садвич. В тези случаи, болните не се пречистват по някакъв начин, както е при булимията, например, затова те наддават тегло и страдат от чувство за вина и срам. И тъй като те спят през цялото това време, нощните им изяви често са съпътствани с инциденти, като порязвания, изгаряния и травми от падания. Науката все още не е установила какво подтиква тези нощни преживявания. Дали са допълнения на хранително разстройство, което човекът по принцип има, или напълно независим феномен, подобен на сомнамбулизма? Някои лечения с лекарства имат известен успех, но най-сигурното спасение е да сложите катинар на хладилника.


Хранително разстройство


6. Сънна парализа


По време на сън тялото ви преминава през различни цикли на РЕМ фаза (фаза на бързо движение на очите) и неРЕМ фаза. В течение на РЕМ фазата, активността на мозъка се повишава значително и почти достига нивото на моментите, в които сте напълно будни, и това причинява сънищата. Като защитен механизъм, койт пречи да реагирате на тези сънища, тялото е парализирано по време на РЕМ фазата, а двигателните мускули са "изключени". И тук нещата могат да се объркат. Някои хора се будят по време на РЕМ фазата, докато телата им са все още неподвижни. В това време, те са напълно в час със случващото се наоколо, но са неспособни да се движат или да говорят. И в случай, че парализата не е достатъчно плашеща, някои хора съобщават, че получават визуални или звукови халюцинации, както и мощно чувство на страх, паника и недостиг на въздух. Повечето хора съобщават и, че чувстват чуждо присъствие в стаята, и дори по-зле - че някой е седнал върху гърдите им, заради което не могат да дишат. Хората съобщават за демон, стара вещица или други страшни митични същества, които стоят върху тях.
Това състояние е много често срещано, 50% от хората го изпитват поне веднъж в живота си, но само при 4% от хората, се повтаря повече от пет пъти. Колкото и ужасяваща да е сънната парализа за изпитващите я, тя не е опасна, и при повечето хора пълното вцепенение трае от няколко мига до няколко минути.


Сънна парализа


7. Нарушение на поведението по време на РЕМ фаза на съня


Обратно на сънната парализа е нарушението, познато като Нарушение на поведението на РЕМ фазата. То се появява, когато тялото не е парализирано по време на сън, позволявайки на спящия да реагира на сънищата си. Това е много плашещо, особено когато сънищата са с насилствен характер. Действията включват викове и крясъци, бутане, ритане, треперене, скачане от леглото или дори тичане. Нарушението може да доведе до сериозно нараняване както на страдащите, така и на хора около тях. Още по-плашеща е връзката между това и други неврологични заболявания. Според изследване на специалисти, нарушението на поведението по време на РЕМ фазата е пряко свързано с други неврологични заболявания и атрофия на целия организъм. 50% от страдащите имат, а 65% са слонни в бъдеще да развията и други проблеми, като Паркинсон, деменция и т.н.

Ако заспивате трудно, ако не спите дълго, ако не можете да стоите будни през деня, или имате какъвто и да е проблем, свързан със съня, погрижете се за това. Осигурете си правилния за вас матрак и аксесоари за спалнята, създайте си режим за сън и го следвайте всеки ден. Погрижете се за спокойна и отпускаща атмосфера във вашата спалня. Ако симптомите продължават и се опасявате, че може да имате сериозно нарушение, свързано със съня, незабавно се консултирайте с вашия лекар.