0700 200 22

(Телефон за информация и поръчки)

Съвети

Facebook
Абонирайте се

Какво представлява прозяването и защо изведнъж го правиш?


Всички ние се прозяваме по няколко пъти на ден. Прозявките са заразни и като че ли пътуват през стаята със скоростта на светлината. Но защо се го правим? И каква е целта на прозявката, ако въобще има такава? Докато учените не се съгласят на 100% защо се случва това, то те имат някои интересни теории.


Защо се прозяваме


Прозяваме се, за да се охладим


Някои изследвания показват, че прозяването е биологичен механизъм при хората, за да се запази прегряването на мозъка. "Мозъците са като компютрите", казва Андрю Галъп, изследовател в катедрата по биология в университета Бинхамтън, който ръководи проучването. "Те работят най-ефективно, когато са охладени, а физическите адаптации са се развили, за да позволят максималното охлаждане на мозъка."


Прозявката охлажда мозъка


Прозяваме се, защото се нуждаем от събуждане


Скука, глад, умора - това са всички състояния, в които може да се окаже, че вниманието ни се променя и нашият фокус става все по-трудно да се поддържа. Прозяването може да служи като сигнал за нашето тяло, за да се уверим, че оставаме внимателни и фокусирани. Когато психологът Роналд Байнингер, професор в университета в Темпъл, изпробва тази теория в серия от лабораторни изследвания, установява, че прозяването е по-често при липса на стимулация. Всъщност, прозяването обикновено е последвано от повишено движение и физиологична активност, което показва, че се е случило някакво събуждане.


Нужда от събуждане


Прозяваме се, защото е заразно


Вярно е! Едно проучване установи, че когато се показват клипове на прозяване, около 50% от хората също започват да се прозяват. Дори само мислене или четене за прозяването може да предизвика такова. "Изглежда това не е чак толкова странна реакция", казва Робърт Провийн, професор по психология в университета в Мериленд, Балтимор. Другите човешки реакции са също заразни, като например смеха.


Прозяването е заразно


Начини да спрете да се прозявате


Опитайте дълбоко дишане


Ако чувствате, че се прозявате прекомерно, опитайте дълбоки вдишвания през носа си. Вашето тяло може да се нуждае от повече кислород.


Раздвижете се


Прекъсването на рутина може да стимулира мозъка ви. Усещането за умора, скука и стрес са склонни да накарат хората да се прозяват повече. Прекомерното прозяване може да се дължи и на приемането на прекалено много кофеин.


Охладете се


Може да се разходите навън или да намерите пространство с по-студена температура. Ако нямате време да направите това, изпийте хладка вода или хапнете нещо охлаждащо, като плодове или моркови.


Спрете прозяването

 

Трябва ли да отидете на доктор, ако се прозявате твърде много?


Трябва да видите лекар, ако чувствате, че се прозявате повече от обичайното и изпитвате и други симптоми, които пречат на ежедневните ви дейности. Кажете на вашият лекар кога е започнало прозяването, както и за другите симптоми. Това може да включва болка в определени области или дори липса на сън. Тази информация може да помогне на вашия лекар да диагностицира основното състояние и да направи препоръки за лечение, въз основа на индивидуалните нужди.

Може никога да не знаем напълно защо се прозяваме или защо е толкова заразно. Но се запитайте - колко пъти сте се прозяли докато четете тази статия?