0700 200 22

(Телефон за информация и поръчки)

Съвети

Facebook
Абонирайте се

3 неочаквани неща, които влияят на съня


Имате проблем със съня и не можете да заспите дълго време? Най-очевидните неща за това може да са няколко - здравословно състояние, шумни съседи, прекалено натоварване на работното място. Всички ние знаем, че сънят е важен фактор, който влияе не само на настроението, но и на здравословното състояние. В статията ще откриете 3 неочаквани неща, които влияят на съня ви.

 

Влияние на съня - снимка


1. Вашият партньор


Една от най-вероятните причини за неспокойния сън, може да се окаже вашият партньор. Често, ако единият партньор има проблемен сън, това може да повлияе на другия. Задайте си следните въпроси:


Хърка ли партньорът ви? Според проучване, 40% от по-възрастните мъже и 24% от по-възрастните жени хъркат. Ако и при вас е така, инвестирайте в тапи за уши. Най-добрият начин да проверите дали това е причината за неспокойния сън е да се преместите да спите в друга стая.


Партньорът ви заспива по-късно от вас. Ако вашата половинка е нощна птица, остава до късно, гледайки телевизия или четейки книга, то трябва да заложите на маска за сън. Дори да заспите преди партньора ви, светлината, която излъчват телевизорът и нощната лампа, могат да навредят на съня ви.


Съня - снимка


2. Стресът


Когато сте разтревожени или стресирани, умът ви не може да остане в покой, дори и физически да сте много уморени. Стресът е най-често срещаната причина за неспокоен сън. Влиянието на този проблем е много по-голямо от неудобния матрак или шумните съседи, тъй като не е чак толкова лесно разрешим. Ако смятате, че стресът е причината за вашия неспокоен сън, трябва да предприемете следните мерки:

Опитайте се да изразите страховете, чувствата и притесненията си върху лист хартия. Доказано е, че писането успокоява и спомага за по-голяма релаксация и спокойствие.


Как стресът да не влияе върху съня ви вижте тук: https://matraci-online.bg/не-позволявайте-на-стреса-да-влияе-върху-съня


Сън - снимка

 

3. Вашите навици


Може би вашата половинка не е от типа хора, които остават до късно през нощта? Когато сте вече в леглото и се готвите да заспите, вероятно четете книга, гледате телевизия или сърфирате в интернет. Това са неща, които всеки един от нас прави през деня, но не трябва да прави през нощта. Трябва да възприемете, че всички тези неща пречат добрия сън. Създаването на рутина преди лягане е предпоставка за качествен сън. Основните неща, които трябва да правите са следните:


1. Хранете се най-малко три часа преди сън

2. Не приемайте кофеин късно вечер


След като разгледахме основните неща, които би могло да влияят на съня, трябва да споменем и друг основен фактор: матраците. Изберете най-подходящия модел, благодарение на който ще се чувствате по свежи и отпочинали.