0700 200 22

(Телефон за информация и поръчки)

Съвети

Facebook
Абонирайте се

Наистина ли се нуждаем от 8 часа сън?


Часът е 4 след полунощ и сте напълно будни. Сънят ви отново не е пълноценен. Гледате часовника паникьосани и се чудите как ще работите на следващия ден и защо не можете да заспите. Нуждаем се от сън! Както въздуха, който дишаме и храната, която ядем, сънят има връзка с нашето здраве. Без него няма да издържим дълго. Това, разбира се, е ясно за всички. Не е ясно обаче колко сън ни е нужен. Всички сме чували, че възрастните се нуждаят от осем часа сън всяка нощ, но дали това е истината? Има различни фактори, които определят нужното количество сън - възрастта, гените, както и начинът на живот.


Вижте 5 съвета за по-бързо заспиване тук: https://matraci-online.bg/съвети-за-бързо-заспиване


Осем часа сън


Сегментиран сън


Знаете ли, че до XVII в. е било изключително често срещано хората да се събуждат през нощта? Изследване, публикувано от Роджър Еркирч, историк от Техническия университет във Вирджиния, открива много доказателства за това, че хората преди Индустриалната революция не взимали съня си за денонощието наведнъж, а на два пъти. Този модел се състоял от първи и втори сън, с час-два в будно състояние между тях. Вярва се, че човешкото тяло естествено е предразположено точно към него. Начинът, по който спим днес, е сравнително ново явление и Еркирч смята, че изкуствената светлина и промяната в ритъма на живот са оказали влияние за това.


Вижте повече за сегментирания сън тук: https://matraci-online.bg/навици-за-сън-на-творческите-личности


Двуфазен сън


Ролята на гените по отношение на съня


Твърде малкото сън оказва влияние на здравето и на живота ни като цяло. Обаче, изследване на Йънг-Хуи Фу от Калифорнийския университет в Сан Франсиско открил, че малка група хора естествено спят много по-малко, отколкото считаме за нормално. Те са познати като "short-sleepers" (букв. имат къси сънища), и причината за това е, че носят рядка генетична мутация, която редуцира нуждата им от дълъг сън. В повечето случаи, те не спят повече от 4 часа на нощ.


Възрастта също има отношение


Човек се променя с възрастта, а също и нуждата му от сън. Новородените спят между 14 и 17 часа в денонощието. За учениците са достатъчни между 9 и 11 часа. За сравнение, възрастните обикновено спят между 7 и 9 часа на нощ.


Нужно количество сън спорд възрастта


Биологичният ритъм


Обикновено, телата ни сами знаят, кога да заспят и кога да се събудят. Познат като цикъл на заспиване и събуждане или Циркаден ритъм, този умен вътрешен часовник прави така, че да ни се доспи, когато е тъмно и да се събудим, когато е светло. По принцип, ритъмът ни на сън се стабилизира, когато станем юноши, по-точно на възраст около 18 години. По този начин, започваме да следваме типичен цикъл на заспиване и събуждане - между 7 и 9 часа сън, последван от 15-17 часа в будно състояние.


Количество срещу качество при съня


В наши дни, можем да преброим всичко - нашите калории, упражненията, които правим и изобщо, всяко нещо в ежедневието. Но понякога, толкова се вманиачаваме в количеството, че забравяме за качеството. Помислете как се чувствате, когато се събудите. Готови ли сте да започнете деня си, или сте уморени и сърдити? Определете колко сте спали тази нощ и се опитайте да го поправите на следващата нощ.


Качество на съня


Задайте си следните въпроси:

 

  • Тъмна ли е спалнята ви и има ли нещо, което да ви разсейва?
  • Опитвате ли се да се успокоите, преди сън?
  • Удобни ли са матракът и леглото ви?
  • Спазвате ли график, като се опитвате да си лягате и да ставате по едно и също време?

Ако отговорихте с "да" на всички въпроси, значи получавате правилното количество сън. Ако отговорите са "не", тогава трябва да подобрите качеството на съня си.


Колко сън ни е нужен всъщност?


И така, наистина ли имаме нужда от 8 часа сън? Отговорът е не. Макар нормата за възрастните да е 7-9 часа на вечер, всъщност, всички хора имат нужда от различно количество сън, за да се събуждат отпочинали и да се чувстват свежи. Що се отнася до сън, всички ние сме уникални. Няма точно количество сън, което да е еднакво за всички.