0700 200 22

(Телефон за информация и поръчки)

Съвети

Facebook
Абонирайте се

Отговаряме на най-задаваните въпроси за съня


Защо забравяш сънищата си, когато се събудиш? Колко време трябва да отнеме, за да заспиш? Имаме отговори на всички въпроси!
Любопитните хора не почиват, когато имат въпроси, на които не могат да си отговорят. Ето защо сме съставили списък с отговори на най-любопитните въпроси за съня. Гарантираме ви, че до края на статията ще бъдете много по-добре информирани за съня.

Въпроси за съня

Колко време ни отнема да заспим?

Според експерти, на обикновения човек са необходими 10 до 20 минути , за да заспи. Ако е по-малко, това може да е знак, че сте лишени от сън. Ако е много повече, това може да е индикатор за безсъние. Ако се мъчите да заспите, лекарите препоръчват да прочетете книга или да решите кръстословица, докато не почувствате умора. Не бързайте и не се стресирайте - заспиването не е нещо, което просто можете да накарате да се случи.

 

Защо се разклащаме леко точно когато заспим?

Наричат се миоклински шутове и са малко загадка. Експертите не са сигурни какво точни ги причинява, но някои смятат, че това е просто избухване на мозъчна енергия, което кара тялото да се разклати за кратко, точно когато сте заспали. Има теория, че повишената тревожност, чаша кафе или тренировка точно преди сън може да увеличи вероятността от появата им.

 

Колко лошо е всъщност лишаването от сън?

Това е лошо. Липсата на сън нарушава почти всяка система на тялото и го лишава от почивката на мускулите, докато вие спите. Недостатъчният сън също допринася за депресия, наддаване на тегло, преждевременно стареене на кожата, сърдечни заболявания, диабет и други.

Въпроси за съня - снимка

 

Защо забравяме сънищата си, когато се събудим?

Зависи кого питате. Зигмунд Фройд е смятал, че забравянето им е начинът на вашия ум да ви предпази от репресираните мисли, които изпълват вашите мечти. По-вероятно е обаче да забравяте сънищата си, защото умът ви е зает да мисли за други неща, когато се събудите. Вие сте по-загрижени за дневните си задачи, отколкото да мислите какво сте сънували.


Каква е идеалната температура за сън?

Макар че има част от нас, които обичат да спят в много топла стая, това не е най-подходящото за спокоен сън. Според Националната фондация за сън, температурата в стаята трябва да е около 18-20 градуса.

Въпроси за съня - снимка2


Може ли пълнолунието да наруши съня ви?

Със сигурност го прави. Може да спите по-малко (с около 20 минути) или да ви отнеме малко повече време, за да заспите. Лошото обаче е, че това не се случва само на самото пълнолуние, но и няколко дни преди и след фазата. По-възрастните са по-малко засегнати от него, докато по-младите (на възраст от 20 до 31 години) го усещат повече.


Има ли наистина голяма разлика между евтин матрак и по-скъп?

ДА! Както и при повечето неща, и при матраците цената е от значение за качеството на продукта. Ако се спрете на по-евтин модел, той няма да издържи толкова на всекидневната употреба, което означава, че провисването и дискомфортът ще се случат по-бързо.

Подарете си качествен сън, като спазвате нещата, които научихте по-горе. Сънят е най-важен, за да може да се чувствате добре!