0700 200 22

(Телефон за информация и поръчки)

Съвети

Facebook
Абонирайте се

5 отговора на важни въпроси относно детските възглавници

Когато настъпи моментът за покупката на първата детска възглавница в живота на вашето дете, изплуват много въпроси и няма родител, който да не се притеснява от това дали ще направи правилния избор. От гледна точка на това, че функцията на детската възглавница или наричана още бебешка възглавница, е да предостави комфорт на детето, то притесненията относно избора й са съвсем основателни. Събрали сме отговорите на най-честите въпроси, свързани с покупката, които ще ви дадат насоки при избора и значително ще го улеснят. 

Детските матраци - 5 отговора

1. Възглавниците за възрастни стават ли за деца?

Отговорът на този въпрос със сигурност е НЕ. Важно е да знаете, че съществуват специализирани детски възглавници, които са съобразени с нуждите на децата. Функцията на възглавницата е не само да предостави комфорт на детето докато спи, но и да даде опора на врата и раменете. Логично пропорциите на децата са различни от тези на възрастните, следователно размерите и височината на детските възглавници се различават от тези на възрастните. 

Хипоалергични възглавници

2. Кое е важно да знаем при покупката на бебешка възглавница?

Перфектната възглавница за всяко дете е хипоалергичната и антибактериална възглавница, защото тя влиза в пряк контакт с нежната и чувствителна кожа на детето и е важно тя да бъде с антиалергична обработка и материали, които са безопасни за здравето му. Поради тази причина не трябва да пестите средства и да правите компромис с качеството, изработката и материалите. Що се касае до твърдостта най-удачно е да изберете модел, който не е прекалено мек или прекалено твърд, а предлага балансирана твърдост и добра ортопедична опора за не толкова стабилната все още главичка. 

Покупка на бебешка възглавница

3. Задължителни ли са калъфките за детска възглавница?

Въпреки че повечето от предложенията за деца на пазара могат да се перат дори в домашни условия, ние все пак ви препоръчваме да не пропускате калъфката. Освен че осигурява по-добра хигиена, тя съхне много по-бързо, отколкото възглавницата и предвид това, че децата се привързват бързо към вещите си, не рискувате детето ви да спи без любимата си възглавница.

Калъфки на детските възглавници

4. Колко често се подменят възглавниците на децата?

Тук отговорът на въпроса е лесен, защото правилото за подмяна е същото както при възрастните. Ако забележите промяна или някаква деформация в ядрото е добре да пристъпите към смяна на възглавницата, защото тя вече е променила характеристиките си и не предлага нужната опора. Също така, ако пълнежът възвръща по-бавно формата си, е сигурен знак, че предстои покупка на нова възглавница. Няма как да не забележите и моментът, когато е нужна подмяна на малката бебешка възглавница с по-голяма. Детето ви със сигурност ще ви даде знаци, че вече е готово за по-голяма детска възглавница.

Бебешки възглавници

5. Кога е настъпил момента за детска възглавница?

Съществуват различни мнения относно това кога едно дете е време да използва възглавница. Повечето специалисти посочват, че това е в периода, когато детето е на 18-24 месеца или когато вече спи  в детско креватче. Въпреки това обаче има родители, които са нарушили това правило и резултатът въпреки това е отличен. Трябва да имаме предвид, че всяко дете реагира по различен начин на промените, затова ви съветваме да приложите общовалидното правило, а именно да оставите детето само да пожелае това. Ето няколко знаци, които ще ви подскажат, че е време за детска възглавница:

• Ако детето ви подпъхва ръцете си под главата, когато спи, моментът е настъпил.
• Настъпили са промени в съня на детето - напоследък спи неспокойно, буди се често или се върти в леглото.
• Ако детето ви често търси място, на което да положи глава като например одеяло, плюшена играчка или използва декоративните възглавници върху дивана, е време да закупите подходяща бебешка или детска възглавница.
• Сигурен знак, че детето ви е вече готово да спи на възглавница, е ако предпочита вашето легло и не избягва възглавницата.