0700 200 22

(Телефон за информация и поръчки)

Съвети

Facebook
Абонирайте се

Защо растителните влакна се използват в матраци?

Има висок клас матраци не само с животински влакна или вълна, но на пазара се предлагат и матраци с натурални растителни влакна. Независимо дали става дума за лични предпочитания, причини за алергия, или изисквания за начин на живот, при които не се използва животински продукт, естествените растителни влакна могат да бъдат идеалният материал за вас. С тази статия може да разгледате различните видове растителни влакна, които се използват при направата на матраците.

Разгледай матраци с натурални съставки тук: https://mattro.net/матраци-с-натурални-съставки


Растителни влакна - снимка


Какви влакна се използват?

В продължение на векове растенията са били използвани и събирани, за да се създават влакна, от които може да се произвеждат огромно разнообразие от артикули, независимо дали става дума за канапи, четки, чували или дрехи. Ролята на растителните влакна в природата е да транспортират вода и хранителни вещества към растението. Това означава, че в тъкан, близка до вашата кожа, растителните влакна могат да помогнат и да абсорбират влагата от тялото ви. Растителните влакна са наистина екологично съобразни.

Кокосови влакна

Кокосовите орехи са невероятен източник на естествени влакна, те съдържат обвивка, която е супер еластична. Смята се, че над 100 милиона хектара земя в тропиците са домът на кокосовите орехи. Само малка част от тях се използват за промишлени цели. Кокосовото влакно е вторичен продукт на хранителната промишленост, но някои компании за преработка на влакна им дават нов живот. Кокосовото влакно е невероятно здраво и еластично, така че може да осигури голямо удобство на всеки един матрак. Те могат да бъдат използвани или като изолатор срещу пружинен елемент, или като отделен слой. Често кокосовите влакна се използват и в бебешките матраци. Това е така, защото имат същите свойства на овлажняване като конските косми.


Кокосови влакна


Памук

Памукът е синоним на лека, дишаща и мека тъкан. Той е бил използван за пръв път преди повече от 7000 години и е доказано един от най-използваните влакна на планетата. Памукът е почти чиста форма на целулоза, която е основният компонент на стените на растителните клетки. Растителните клетъчни стени са невероятно здрави, тъй като те трябва да се разширяват, приемайки вода и хранителни вещества. Те претърпяват толкова много натиск, че трябва да са здрави, като същевременно позволяват движението на вода и хранителни вещества да влизат и излизат от клетката. Когато памукът се създава, получавате същите предимства от неговата устойчивост, но и с дишаща тъкан. Памукът е чудесен, когато се използва като слой в матраците, благодарение на неговата хипоалергичност. Той е еластичен и когато се смесва с вълна, например, редуцира сгъстяването на вълната.

Бамбук

Бамбукът е добре познато растение, което се отглежда бързо и много лесно. То има здрави стволове и много меки влакна. Бамбукът е здрав и гъвкав. Той има свойството бързо да абсорбира влагата, по-бързо дори и от памука. Ето защо бамбукът е по-скъп. Обикновено се използва в горните слоеве на матрака, по-близко до кожата, за да може да отнеме влагата и да регулира температурата. Бамбукът е луксозно естествено влакно.


Бамбук


Палмови влакна

Палмовото влакно е растителната версия на конската коса и е листно влакно, събрано от листата на палмите. Този зелен конски косъм има голяма еластичност и е подходящ за употреба при матраци. Това обаче е доста рядко и недостатъчно използвано влакно. Надяваме се в бъдеще да бъде по-често включвано в изработката на матраци.

Коноп

Конопът обикновено се свързва с производството на въже, хартия или платно. То е здраво и дълго влакно, което го прави много издръжливо и подходящо като изолационен слой. Някои интересни факти за конопа са, че той издържа на плесени и мухъл, блокира ултравиолетовата светлина и е естествено антибактериален. Конопът може да се използва в матраците, за да осигури бариера между пружините. Обаче, когато се смесва с памук, коприна или вълна, конопът може да стане много мек, като същевременно повишава гъвкавостта на различните влакна.

Лен

Ленът е още едно вековно растително влакно, което се извлича от стъблото на лененото растение. Ленът е мек и гъвкав, но не е еластичен. Ето защо в повечето случаи ленът се смесва и с друг материал, който ще му предаде по-голяма еластичност. Най-често ленът се използва в дамаските на матраците, като създава прохладно и спокойно усещане, тъй като той абсорбира и освобождава влагата невероятно бързо.


Ленени влакна


Има много алтернативи на животинските продукти, използвани в производството на матраци, като лен, коноп и други. Тяхното търсене се увеличава, благодарение на техните невероятни способности - висока еластичност и отлично разпределение на топлината. Ако търсите точно такива матраци, ние от онлайн магазин mattro.net може да ви предложим богат избор от различни модели на ниски цени и с безплатна доставка.