0700 200 22

(Телефон за информация и поръчки)

Съвети

Facebook
Абонирайте се

Не губете съня си заради стрес


Освен ако не живеете на отдалечен остров съвсем сам, без телефони или телевизия, то няма как поне едно нещо да не ви тревожи. Ако сте като повечето хора, в днешния забързан свят, има цял куп неща, които ви карат да се притеснявате и да обмисляте. Това притеснение е напълно нормално. Притеснително е обаче, когато нашите тревоги се превръщат в дългосрочен стрес.


Сън и стрес


Тогава е времето, в което трябва да направите крачка назад и да вземете някакви предпазни мерки за доброто на вашето здраве. Там, където стресът наистина ни удря е сънят ни. Високите нива на стрес означава сън с лошо качество, а лошият сън не е добър за стреса ни. Този цикъл продължава да се натрупва, превръщайки стреса в един ураган. Преди да разгледаме как може да излезете от този цикъл от стрес и загуба на сън, нека първо разгледаме как те се хранят един с друг.


Как стресът влияе върху съня ви


Когато преминавате през период на висок стрес, тялото ви вероятно ще започне да увеличава производството на стресови хормони, които при нормални условия се очаква да намалеят с настъпването на вечерта, и да ви позволят да се отпуснете и да заспите. Високото количество стрес хормони, които имате през нощта, намаляват способността ви да се отпуснете преди лягане и разрушават сънят ви.


Съвети за лесно заспиване вижте тук: https://matraci-online.bg/съвети-за-лесно-заспиване


Стресът пречи на пълното отпускане


Как сънят се отразява на стреса


Когато сте заспали, вашата нервна система задържа стреса ви за дълго време. Тази реакция има и отрицателно влияние върху здравето ви, като например повишаване на кръвното налягане, което увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Когато изгубите съня си, вие също така не сте способни да се справите с трудните ситуации, които могат да ви причиняват стреса. Когато сте заспали, мозъкът ви е по-нестабилен, ще откриете, че решаването на проблеми е по-трудно и паметта ви е по-малко надеждна.


Пазете спалнята си от стрес


Справянето с високия стрес изисква да направите почивката си приоритет номер 1. Ето и два съвета, които да ви помогнат да направите това:


1. Отделете малко време, за да релаксирате. Независимо дали четете някоя книга или слушате успокояваща музика, трябва да намерите нещо мирно, преди да заспите. Идеята е да се отделите от натовареността на деня, който вече свършва, като си позволите да се отпуснете и да си починете за известно време.


2. Ако мислите ви не ви оставят да заспите, трябва да станете от леглото си и да отидете в различна стая, за да се отпуснете. Трябва да сте сигурни, че мозъкът ви свързва вашата спалня само с почивка и сън, а не със стрес.


Съвети за превръщане на спалнята в петзвездна хотелска стая вижте тук: https://matraci-online.bg/превърнете-спалнята-в-петзвездна-хотелска стая

Отпускаща атмосфера

Защитете здравето си


През каквито и стресови ситуации да преминавате в живота си, те се отразяват и върху тялото ви. Винаги помнете, че грижата за вашето здраве дори и в среда със стресови ситуации е от решаващо значение. Част от грижата за себе си е да сте сигурни, че получавате точното количество сън. Ако смятате, че вашият стрес оказва влияние върху съня ви за продължителен период от време, трябва да се консултирате с лекар за подходящо лечение.