0700 200 22

(Телефон за информация и поръчки)

Съвети

Facebook
Абонирайте се

Как да си почистиш матрака?


Ние прекарваме около една трета от живота си върху матрака, затова е изключително важно той да се поддържа чист. Редовното му почистване може да помогне за намаляване на алергените в спалнята и да запази вашият матрак свеж и като нов за по-дълги години. Също така, е важно да се почиства веднага, ако сте разлели нещо върху него, за да се предотврати появата на петна или мухъл. Добрата новина е, че почистването на матрака не е толкова трудно и може да се направи с някои основни инструменти за почистване.


►►Разгледай Протектори за матраци за предпазване от петна и техните цени

 


Почистване на матрак


Премахване на спалното бельо


Премахнете възглавниците и декорациите от леглото.


Преди да почистите матрака, трябва да премахнете всичко, което го покрива. Започнете, като премахнете най-горния слой от елементи, включително възглавници, декоративни възглавници, одеяла, играчки и други предмети. Извадете калъфките на възглавниците и ги хвърлете за пране. Сгънете одеялата и преместите предметите от леглото в друга част на стаята, така че да не ви пречат, когато почиствате.


Свалете бельото


След като всички декоративни елементи са махнати, трябва да премахнете и цялото спално бельо, което покрива матрака ви. Хвърлете и тях за пране.


Как да почистим матрака  - спално бельо


Изперете калъфките и бельото си


Когато всичко е извън леглото и матракът е гол, може да започнете процеса на почистване. Изперете чаршафите, бельото и възглавниците в пералнята, докато почиствате матрака. По този начин ще започнете с напълно свежо легло. Прочетете хубаво инструкциите и как се препоръчва да се пере всеки продукт. Използвайте най-горещите настройки за вода и сушилня, за да убиете всички бактерии или прахови акари, които може да се крият в бельото ви.


Почистване и освежаване на матрака


Прахосмукачка


Първата стъпка за почистване на матрака е прахосмукачката. Това ще премахне акари, прах, мъртва кожа, косми и други остатъци от матрака. Почистете хубаво всички ръбове, страните и ъглите. Ако скоро сте разлели нещо на матрака и той все още е мокър, трябва задължително да ги почистите. Почистете ги с влажна и чиста кърпа. Не търкайте петното, тъй като това може да го избута по-навътре в матрака. Продължете да попивате, докато не поемете цялата излишна течност.


Почистване на матрак - снимка


Почистете петната


Комбинирайте 2 супени лъжици (30 мл) водороден прекис и 1 супена лъжица (15 мл) течен сапун в малка купа. Използвайте лъжица, за да ги разбъркате добре и да се създаде хубава смес. След това, потопете четка за зъби и нежно почиствайте в засегнатите зони на матрака. Избършете с чиста и леко влажна кърпа. Ако имате матрак с мемори пяна, използвайте по-малко количество от сместа, тъй като мемори пяната не трябва да се мокри. Това решение ще бъде ефективно за третиране на петна от мръсотия, храна и напитки.


►►Разгледайте всички модели Калъфи за матраци и техните цени


Биологични петна с ензимен препарат


Напръскайте малко от ензимния препарат върху чиста кърпа. Почистете петното с кърпата, за да се насити добре. Нека ензимният препарат да седи около 15 минути. Почистете зоната със същата кърпа, за да премахнете петното и след това забършете с чиста, леко влажна кърпа. Не пръскайте течни препарати директно върху матрака. Матраците не са предназначени да се мокрят, особено тези с мемори пяна. Така че използвайте малко препарат, колкото да се премахне петното. Ензимният препарат ще успее да премахне петна от кръв, урина, пот, повръщано и други биологични петна. Той също така ще бъде ефективен при третирането на петна от мазнини и масла.


Почистване на матрак - снимка 2


Поръсете сода за хляб над матрака


След като се справите с петната, можете да почистете и освежите целия матрак. За да направите това, поръсете обилно прах от сода за хляб върху цялата повърхност на матрака. За да предадете на вашия матрак хубав и свеж аромат, разбъркайте пет капки от любимото си етерично масло в содата за хляб, преди да напръскате върху матрака. Напръскайте равномерно със сместа, като може да използвате пресяващо устройство. Оставете сместа на матрака поне 30 минути. Можете да оставите содата за няколко часа, ако имате време. Колкото по-дълго е на матрака, толкова повече той ще поеме и почисти.


Отново почистете с прахосмукачка


Когато сместа от содата за хляб и етеричното масло са били достатъчно време върху матрака, може отново да използвате прахосмукачката, за да премахнете содата за хляб.


Почистване на матрак със сода


Оставете матрака да подиша чист въздух


След като матрака е чист, е добра идея да го оставите да изсъхне, тъй като влагата, която е по повърхността, може да доведе до мухъл, а това ще бъде много трудно за отстраняване. Ако времето навън е топло, може да отворите прозорците в стаята, за да оставите матрака на чист въздух и да се изсуши по-бързо.


Как да предпазите матрака си


Обръщайте и завъртайте матрака


Ако матракът ви е еднолицев, е добре да го завъртате на 180 градуса, а ако имате двулицев матрак освен да го завъртате, трябва и да го обръщате. Това трябва да се прави на всеки три до шест месеца, за да се осигури равномерно износване.


Сложете калъф за матрак


Калъфът за матрак служи за защита на матрака, с него може да го предпазите от прах, мръсотия, петна и дори акари. Има и протектори за матраци, които може да закупите, за да защитите само повърхността на матрака от замърсяване.


Почистване на матрак


Оправи леглото


Когато матрака е вече чист, сух, обърнат и защитен, можете отново да го облечете със спалното бельо. Опипайте матрака навсякъде, преди да оправите леглото, за да проверите за влага. Ако обвиете влажен матрак в бельо и одеяла, той няма да изсъхне и може да се появи мухъл.