0700 200 22

(Телефон за информация и поръчки)

Съвети

Facebook
Абонирайте се

Съвети, които ще ви помогнат да се справите с вредителите


Насекомите, живеещи в матраците по цял свят, през последните две десетилетия са в своя апогей. Дървениците и акарите могат да живеят в каквато и да е среда, без значение дали е чиста или мръсна. Те могат да причинят алергии, астма, различни екземи, а ухапването им причинява зачервяване на кожата и сърбеж. Акарите пък от своя страна предизвикват редица алергични реакции в организма и справянето с тях е трудно.


Отървете се от насекомите в леглото


Как да разберем дали живеят вредни микроорганизми в матрака?


Ако не можете с просто око да разберете дали матракът ви е нападнат от вредители, потърсете следните знаци:

- Малки червени или кафяви петна върху леглото, матрака или около него

- Малки петна или зачервявания по кожата ви, появили се напоследък

- Петна от кръв върху чаршафите

- Лоша миризма около леглото


►►Вижте съвети за почистване на матраци в домашни условия 


Матракът - идеална среда за развитие на акари


Акарите се хранят с мъртви кожни клетки, които тялото ежедневно отделя. Те предпочитат топли и влажни места и са в своя апогей най-вече през есента и пролетта, когато влажността е по-голяма. Така че матраците са идеална среда за развитието им. Броят на акарите в 5-годишен матрак може да бъде между 5 000 до 15 000 на кв.см, затова е важно на всеки 5-7 години да подменяте матраците вкъщи. Не пропускайте при всяка смяна на спалното бельо да проветрите спалното помещение и матрака, като го оставите непокрит за известно време. 


Акари в матрака


►►Разгледайте нови матраци с отстъпки до 60% 


Не пропускайте леглото


Премахнете матрака от леглото и проверете внимателно неговите страни и отделни части. Задължително проверете и подматрачната рамка, която използвате. Не пропускайте нито една част от леглото - дори таблата и долната му част. Тези насекоми предпочитат по-меките и топли части, така че ако имате тапицирано легло огледайте внимателно дамаската за някакви следи.


Насекоми и акари в леглото


Прегледайте наличните мебели


Чекмеджетата са любимото място на насекомите. Извадете всички чекмеджета и проверете за посочените по-горе признаци. Меката мебел - дивани, столове и фотьойлите, могат да настаняват не само вас, но и тях. Освен в мебелите, леглото и матрака, понякога насекомите могат да бъдат скрити на най-невероятни места в дома ви като лаптопи и електрически уреди, заради топлината, която отделят и която ги привлича.


Почистване на мека мебел


Обърнете специално внимание на спалното бельо


Ежедневно тялото ни отделя милион мъртви клетки и себум, които в крайна сметка остават по спалното бельо - чаршафи, възглавници и завивки. По този начин леглото се превръща в привлекателна среда за акари. За да се предпазим от появата им, е необходимо спалното бельо да се подменя поне веднъж в седмицата и да се изпира на 60 градуса.


Смяна на спално бельо


Как да се отървете от вредителите?


Ако имате проблеми с насекоми или просто искате да се защитите от бъдещата им поява следвайте тези съвети:

1. Задължително защитете вашия матрак с протектор за матрак, а при нужда от почитване на дамаската, използвайте специални препарати за почистване на матраци.

2. Ако матракът ви притежава калъф с цип, не пропускайте възможността да го изпирате с цел по-висока хигиена.

3. Сменяйте редовно спалното бельо, проветрявайте често завивките и възглавниците.

4. Редовно почиствайте килимите с прахосмукачка.

5. Уредите за почистване с пара са най-добрата и ефективна атака срещу насекомите и техните яйца.