0700 200 22

(Телефон за информация и поръчки)

Съвети

Facebook
Абонирайте се

Как технологиите влияят на съня?


Замисляли сте се, колко често използвате телефона си преди сън? Или, може би, предпочитате да изгледате поредния нов епизод на любимия си сериал?


Разгледайте нови тенденции при матраците за по-добър сън: https://matraci-online.bg/нови-тенденции-при-матраците


Изкуствената светлина присъства всекидневно в живота ни, но влиянието и се усеща най-силно преди да заспим. Когато сме подложени на изкуствена светлина, това може да повлияе негативно на биологичния ни часовник - чувстваме, че не ни се спи, когато е време за сън. Т.нар. синя светлина, която се излъчва от телефоните, лаптопите или телевизорите е особено разрушителна за съня ни.


Как влияят технологиите на съня

 


Редица от проучвания показват, каква е връзката между човека, технологиите и сънят. Изводът е, че технологиите са неразделна част от живота на всеки един човек. Вижте някои от резултатите тук:

1. Изследване в Норвегия установи, че тинейджърите прекарват голяма част от времето си преди сън с телефон в ръка. Това влияе негативно на съня им.

2. 71% от Американците, които притежават смартфони, спят с тях, а 38% взимат телефонните си веднага щом станат от сън.

След тези проучвания е установено, че голяма част от хората, които използват телефоните си преди сън не спят добре.

Как влияят технологиите на съня - технологии

Решения


Препоръката ни да използвате технологиите по-малко или изобщо да се откажете от тях, няма да е решение. Но, за щастие, има няколко неща, които може да направите, за да ограничите ефекта от, който телефоните и компютрите имат върху сънят ви.

 

Дръжте мобилните устройства извън спалнята.


Технологиите могат да спрат да влияят на съня ви и без да се отказвате от тях. Решението за това е да не ги използвате два часа преди сън или да не присъстват в стаята, в която спите. Това несъмнено ще ви осигури релакс и спокойствие и ще ви помогне да спите много по-добре. Основното нещо, за което се използва спалнята е сънят, така че премахнете телевизора, телефона, лаптопите и таблетите.


Как влияят технологиите на съня - снимка
Използвайте технологиите повече през деня, отколкото вечер преди лягане.


Дори и да не работите с компютър, устройството, което винаги е с вас е телефонът. Така че, когато се приберете оставете го настрани и се насладете на спокойствието.Не всички нови технологии ще нарушат сънят ви!


Известни са няколко безвредни нови технологии, които няма да нарушат съня ви. Добър пример са електронните книги, които предлагат по-приглушена и не толкова вредна светлина.

Като заключение, бихме искали да кажем, че спалнята е помещението, където трябва да се чувстваме най-добре. Премахнете всички устройства, които ще повлияят зле на съня ви.